KARA-TE-DO

De weg van de lege hand

Men schat dat karate een van de oudste krijgskunsten is en ontstond in de 6e eeuw. Elke meester bouwt verder op de leer van diens meester en zo bestaan er vandaag heel veel vertakkingen binnen karate-do. Een karateclub volgt telkens een originele leer van een Japanse meester.

Wij beoefenen het shito-ryu, een school of stijl die werd ontwikkeld door Meester Kenwa Mabuni (1889-1952) en één van de vier grootste karatestijlen is. Shito-ryu kenmerkt zich niet alleen in tsuki-waza (vuisttechnieken) en geri-waza (been-technieken) maar omvat ook nage-waza (worpen) en gyaku-waza (klemmen).

Shito Kai Gent bewandelt hierin het pad dat wordt uitgestippeld door Sensei Ishimi die de Shito Kai vertegenwoordigt in Europa. Onze clubleden kunnen deze leermeester daarom meermaals per jaar ontmoeten en zich bijscholen tijdens diverse stages met hem.

SHITO-RYU SYMBOOL

Het symbool van het Shito-ryu is oorspronkelijk het logo van Mabuni's familie dat van vele eeuwen terug dateert.
De cirkel symboliseert ‘vrede en harmonie’ of ‘wa’, de symmetrische (verticale en horizontale) lijnen binnen de cirkel vertegenwoordigen het Japanse karakter ‘hito’ of ‘persoon’.

Als je deze betekenissen combineert dan symboliseert het logo de oorspronkelijke ‘roots’ van het Shito-ryu namelijk: wereldvrede ; mensen die in vrede en harmonie samenwerken.

Het logo heeft ook nog een andere betekenis. De lijnen binnen de cirkel symboliseren ook de twee wortels van het Shito-ryu karate-do: "Shuri -shuri-te" en "Naha - naha-te".

MEER WETEN?

Lees de artikels op Wikipedia of op Shitokai.com.

SECRETARIAAT
Beelbroekhof 15
9040 St.-Amandsberg (Gent)

CONTACT
Email: info@shito-kai-gent.be
Tel.: +32 486 58 79 04